In deze studie onderzochten we of de invoering van de Wet Passend Onderwijs invloed heeft gehad op de plaatsing van kinderen met autisme in regulier of speciaal onderwijs. Aan de hand van gegevens uit het Nederlands Autisme Register (NAR) werd gekeken welke kenmerken van het kind de kans op plaatsing in speciaal onderwijs beïnvloeden en hoe vaak kinderen wisselden tussen regulier en speciaal onderwijs. De resultaten laten zien dat de Wet Passend Onderwijs niet heeft geleid tot een afname van het aantal kinderen met autisme in speciaal onderwijs (gemiddeld 60% speciaal en 40% regulier onderwijs). Vooral kinderen met een lagere intelligentie, bijkomende diagnoses en gedragsproblemen hadden een grotere kans op plaatsing in speciaal onderwijs. Daarnaast vonden de meeste wisselingen naar speciaal onderwijs plaats in de eerste jaren na de invoering van de Wet Passend Onderwijs. De bevindingen benadrukken de noodzaak om de ondersteuning in het reguliere onderwijs te verbeteren en beter in te spelen op de veranderende behoeft en van kinderen met autisme.
SUMMARY
This study examined whether the introduction of the Dutch inclusive education policy, Wet Passend Onderwijs, impacted the placement of autistic children in regular or special schools. Using data from the Netherlands Autism Register (NAR), we explored child characteristics that predicted special school placement and transitions between regular and special education. The results indicate that the inclusive policy did not decrease the proportion of autistic children attending special schools. Children with lower intelligence, co-occurring conditions, and behavioral problems were more likely to attend special schools. Most transitions to special education occurred in the first years after the policy implementation. These findings underscore the need for improving support in regular education and adapting educational settings to the evolving needs of autistic children.
In verschillende landen zijn er scholen die speciaal onderwijs bieden aan kinderen met speciale onderwijsbehoeft en (Ramberg et al., 2020). Maar, er zijn ook onderwijsbeleidsmaatregelen geïmplementeerd om kinderen met speciale onderwijsbehoeft en, waaronder autisme, meer te includeren bij het reguliere onderwijs (Van Kessel et al., 2021). Want hoewel scholen voor speciaal onderwijs vaak ondersteuning bieden die op reguliere scholen ontbreekt, zorgen ze ook voor segregatie. Kinderen met speciale behoeft en worden namelijk gescheiden van andere kinderen uit de buurt. Het zou passender zijn als scholen flexibeler kunnen inspelen op de verschillende ondersteuningsbehoeften van kinderen, afhankelijk van de ernst van hun behoeft en (Lindsay et al., 2020). In Nederland is het uitgangspunt dat kinderen zoveel mogelijk regulier onderwijs volgen, en alleen naar speciaal onderwijs gaan als dat echt nodig is. Dit principe ligt aan de basis van de wet Passend Onderwijs die in 2014 is ingevoerd. Voor kinderen met autisme is echter niet duidelijk of, en zo ja voor wie, deze inclusieve beleidsmaatregelen invloed hebben gehad op de deelname aan regulier of speciaal onderwijs. Daarom hebben we in deze studie onderzocht hoe de verhoudingen en kenmerken van autistische kinderen in speciale- en reguliere onderwijsomgevingen sinds de invoering van de Wet Passend Onderwijs in Nederland zijn veranderd.