Alternatieve behandelingen en autisme. Omvang, ervaringen en kenmerken gebruikers

Alternatieve behandelingen en autisme. Omvang, ervaringen en kenmerken gebruikers

2021 | Copyright Nederlands Autisme Register 2021
Gratis

Omschrijving

CEASE-therapie en vergelijkbare zogeheten ‘ontstoringstherapieën’ met homeopathische middelen worden door autistische mensen nog steeds gebruikt, zo blijkt uit dit onderzoek. In totaal gaat het om 3,2% van de deelnemers aan ons vragenlijstonderzoek. Bij de kinderen onder de 18 jaar gaat het om 6,7% - dit komt neer op naar schatting 1860 kinderen in de afgelopen vijf jaar. De CEASE-gerelateerde behandeling duurde bij 33% van de gebruikers maximaal vier maanden, bij 33% een jaar of langer. Mensen met autisme die een CEASE-gerelateerde behandeling volgden zijn vaak op jongere leeftijd gediagnostiseerd. Opvallend is verder het relatief grote aantal personen met autisme en een verstandelijke beperking dat zo’n behandeling onderging.

Over het algemeen ondervonden de deelnemers geen schadelijke effecten van deze behandelingen. Wel ontving een derde van hen via deze behandelingen de onjuiste informatie dat autisme kan ontstaan door vaccinaties. Daarnaast werd 7,8% ten onrechte genezing van autisme beloofd. Uit de interviews blijkt dat deze onjuiste claims onder meer kunnen leiden tot schuldgevoelens bij de ouders en tot terughoudendheid ten opzichte van (toekomstige) vaccinaties. Ook extra kosten en tijdsinvestering werden gemeld. In één geval werd de therapie (op kinderleeftijd ondergaan) als traumatisch ervaren.

Tot slot is een opvallende conclusie van dit onderzoek dat 30% van alle mensen met autisme in Nederland gebruik maakt van alternatieve behandelingen (waarvan CEASE er één is). Onder autistische kinderen is dit percentage nog hoger, namelijk 46,4%. Deze behandelingen werden voornamelijk gebruikt als aanvulling op de reguliere zorg. Het doel was meestal niet genezing van autisme, maar het oplossen van bijkomende problemen zoals lichamelijke klachten.